Cito

Net als iedere ouder zie je graag dat jouw kind op die middelbare school komt die past bij zijn of haar niveau. Bij het bepalen van het schooladvies wordt gekeken naar de werkhouding van je kind, de scores op de normale toetsen in de klas en de cito toetsen.

Maar wat als je kind super zijn best doet in de klas, mooie uitslagen haalt op de gewone toetsen, maar dat dit niet terug te zien is in de cito scores. Dan is jouw kind niet de enige. Het komt namelijk regelmatig voor. Daar zijn verschillende verklaringen voor.

  • De oorzaak kan zijn spanning en stress. Angst om juist deze toetsen niet goed te maken.
  • Een andere reden kan zijn dat je kind de vraagstelling van cito niet begrijpt. Deze is namelijk anders dan de vraagstelling in de reguliere toetsen op school.
  • De toetsen van school sluiten naadloos aan op de lesstof. Er wordt precies die kennis en vaardigheden getoetst die je kind in de weken eraan voorafgaand uitgelegd heeft gekregen en heeft geoefend. De vragen van cito bestrijken een langere periode. Sommige kennis kan zijn weggezakt. Soms komen er ook onderwerpen aan de orde, die in de klas nog niet zijn behandeld. De cito toetsen lopen niet helemaal gelijk aan de lesmethodes op school.

Een combinatie van oorzaken is ook mogelijk.

Cito training kan dan helpen. De training is dan gericht op het vergroten van het zelfvertrouwen en het omgaan met faalangst óf we gaan samen cito oefentoetsen maken om zo beter voorbereid te zijn op de echte cito toets.